Články

Život v obci se v dnešní době zaměřuje především na to co je vidět, na to, čeho si většina z nás povšimne. Mimo to, ale existuje u mnoha z nás také život duchovní, který není na první pohled tolik nápadný. Přesto se ale dotýká spousty občanů a myslím, že je dění v Holubicích, které může zajímat i ty z vás, kteří nepatříte mezi pravidelné návštěvníky bohoslužeb. Třeba jen proto, že si osvěžíte vzpomínky na doby minulé, které jste sami zažili, a nebo se prostě někteří seznámíte i s touto formou života v obci. Pokusím se ve svých článcích reagovat na dění v této duchovní oblasti a seznámit vás s jednotlivými připravovanými nebo konanými akcemi během roku.
Jednou z významných duchovních akcí zasahující výrazně i do veřejného života bylo a stále je slavení Slavnosti Těla a Krve Páně. Počátek této tradice, lidově Božího Těla se datuje do 14. století a na tvorbě bohoslužebných textů pro slavnost se významnou měrou podílel teolog sv. Tomáš Akvinský. Boží Tělo se slaví jedenáct dnů po slavnosti Božího hodu svatodušního. Protože ale je to čtvrtek, může být tato slavnost přesunuta na neděli.
Samotná slavnost probíhá tak, že po mši svaté je v kostele adorace před vystavenou Svátostí oltářní, a nebo je monstrance s Eucharistií nesena knězem v průvodu z kostela. Na předem připravených místech jsou upraveny oltáře, mohou být až čtyři a cestu po které kráčí kněz, družičky hojně posypávají květy. Na připravený oltář se postaví monstrance s Eucharistií a vykoná se krátká pobožnost. Tento eucharistický průvod není ukládán žádným liturgickým předpisem a jeho uspořádání, stejně tak jako počet oltářů závisí zcela na místních zvyklostech.
Tradice průvodů byla v období po roce 1948 potlačena a bylo zakázáno vycházet mimo kostel. Po roce 1989 se ale tato tradice znovu obnovuje i u nás v Holubicích a věřím, že v příštím roce se průvod k oltářům rozšíří i na náves.

Další pro mnohé z vás a vaše rodiny bylo nedávné 1. svaté přijímání. Toto sice proběhlo ve farním kostele v Pozořicích, ale zúčastnilo se jej i sedm dětí z Holubice. K prvnímu svatému přijímání přistupují děti po přípravě v náboženství a je to pro ně významný životní krok. Toto první svaté přijímání je většinou spojeno s rodinnou oslavou za účasti hlavně rodičů a kmotrů. Letošní oslava prvního svatého přijímání v Pozořicích byla díky zručnosti paní Malíkové obohacena o netradiční a velice hezké perníkové překvapení.

Václav Ondráček, jednatel sdružení Korouhev sv. Václava

 

Advent.

Čas čekání a přípravy na vánoce. Víme si ale s adventem rady? Pro některé znamená tato doba uspěchaný čas hektických příprav na vánoce, svátky konzumu. Téměř ani nestíháme nakoupit všechny dárky, napéct cukroví, uklidit celý dům. A potom celí uštvaní po období plném napětí a stresu si dopřáváme zasloužený odpočinek a sladké lenošení.
Pro jiné je advent časem čekání a očekávání příchodu Mesiáše. Advent znamená příchod. Adventem začíná nová církevní rok a blíží se oslava narození Spasitele. Ale dovedeme čekat? Nejsme spíše jen netrpěliví a uspěchaní?
Symbolem adventu je adventní věnec. Jeho čtyři svíce vyjadřují naše naděje a viditelně nás spojují s blížící se dobou vánoc. První svíce vyjadřuje očekávání a tajůplnost. Druhá je symbolem lásky. Třetí svíce nám přináší předvánoční radost a měla by nás nutit k zamyšlení se nad sebou. Čtvrtá svíce předznamenává blížící se všemi očekávané narození Ježíše Krista. A společně nám tyto čtyři svíce ukazují, že čas běží a nelze jej ani zastavit ani si podřídit.
K tomu, abychom mohli toto nastávající období vánoc prožít v klidu a radosti je potřebné se alespoň na chvíli zastavit. Je nezbytné najít si čas k zamyšlení a ke ztišení.
Pokoj vám všem a požehnané vánoce.

V. Ondráček, jednatel sdružení Korouhev sv. Václava

 

Duchovní život v Holubicích.

Když téměř před dvěma roky přišel do pozořické farnosti, a tím také ho Holubic nový kněz, Mgr. Pavel Lacina, bylo v lidech cítit napětí a nevyřčená otázka: jaký bude? Co nového nám tato změna přinese? Čas plynul a dnes už víme, že tato změna přinesla nový svěží proud do zaběhnutého duchovního života v Holubicích. Věřící, navyklí na monotónní běh času, brzy poznali, že s příchodem Otce Pavla se mnohé může změnit. Jeho prvořadý zájem o děti dal vzniknout pravidelným dětským bohoslužbám, do kterých se děti osobně zapojují a podílí se na jejich průběhu. Během těchto mší jsou dětem vštěpovány základní mravní hodnoty. Skutečnost, že tento přístup děti i jejich rodiče opravdu oslovil, se odráží v jejich hojné účasti na těchto bohoslužbách.

Celkový zájem o duchovní dění z řad věřících se projevil dále založením nového pěveckého sboru, který byl vytvořen pod vedením varhanice Veroniky Andrlové. Tento 13 členný pěvecký sbor se zapojuje do průběhu slavnostních bohoslužeb. Jediné, co se sboru zatím nedostává v dostatečném množství, jsou mužské hlasy. Je jich doposud velice málo.

Významným mezníkem je dokončení stavebních úprav při opravě budovy místní fary. Prvořadým úkolem je samozřejmě snaha o zajištění výpomocného kněze na tuto faru, protože energie a vitalita Otce Pavla není neomezená. Do doby než se toto podaří, budou prostory fary využívány pro společenské aktivity okolo kostela. První takovou akcí bude již 2. farní den, který se uskuteční v sobotu 13. června, a na který jsou opět zváni nejen děti, ale všichni občané, kteří budou mít zájem se tohoto setkání zúčastnit. Zároveň bude příležitost k prohlídce opravených prostor fary.

Václav Ondráček, jednatel sdružení Korouhev sv. Václava